Recept: Pecan pie

/ čtvrtek 2. dubna 2015



Peču ráda, bohužel ne tak často protože vždycky je pak zaneřáděná celá kuchyně (a já). Dlouho jsem chtěla vyzkoušet pekanový koláč protože pekany já prostě miluju. Hledala jsem různé recepty a nakonec jsem s malou změnou našla ten co by mi vyhovoval. Cukru se nezalekněte - ve výsledku to není sladké skoro vůbec. Vím, že to není taková ta zdravá varianta, ale tu mám v plánu zkusit příště. :) A co jste naposledy pekli vy?



Potřebujete:
Těsto:
200 g hladké mouky + další na poprášení
50 g holandkého kakaa
120 g másla
85 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce

Náplň:
4 vejce + vejce na potření
375 ml javorového sirupu
150 g třtinového cukru
30 ml bourbonu (já ho dala kapku víc)
60 ml másla, rozpuštěného
50 g hladké mouky
1 lžička mleté skořice
špetka strouhaného muškátového oříšku
strouhaná kůra z 1 pomeranče
1 vanilkový lusk, vyškrábnutá semínka nebo vanilková esence
150 g pekanových ořechů, nasekaných  + nějaké na ozdobu


Postup:
1. Nejprve zaděláte na těsto. v misce rozmícháte mouku, moučkový cukr, kakao a špetku soli. Potom přidáte změklé kostky másla a vše smícháte - měla by z toho vzniknout tak trochu drobenka. Přidejte vejce a znovu těsto zpracujte (já to dělám rukama, ale použít můžete i robot.. zkrátka jak je komu pohodlné).

2. Zabalte zpracované těsto do potravinářské fólie nebo alobalu a nechte 1 hodinu chladnout v lednici. Potom většinu těsta vyválejte cca na 3mm silný plát (zkoušela jesm ho i tlustší a není to pak tak dobré), asi ctvrtku testa si nechte na ozdobu.  Poté 4/5 těsta vyložte ním koláčovou formu. Já jí ještě pomoučnila, ale není to třeba. Ze zbylé čtvrtky jsem podle receptu udělala ozdobné lístky, které jsem udělala pomocí nože (i když to není uplně vidět:D), můžete ale použit představivost a udělat třeba zapletené okraje či jiné vzory. Poté je nakladla na okraje.

3. Předtím než začnete se směsí můžete rozehřát troubu na 180°C. Následně můžete sešlehat vejce a cuk (navíc můžete přidat i dva žloutky). Následně přidejte tekuté máslo, vanilku či extrakt, jaovorový sirup a mouku. Nezapomentě ani na bourbon, muškátový oříšek, špetku soli a pomerančovou kůru. Nakonec do směsi nasypte rozdrcené pekanové ořechy. Nyní, když je směs hotová ji nalejte do koláče (a neděste se, že je moc tekutá ona v troubě ztuhne - já sama jsem se toho lekla, dala tam víc mouky a náplň pak byla míň vláčná).

4. Navrhc ještě ozdobte pekanovými ořechy - je na vás kolik jich tam dáte, ale rozhodně není důvod šetřit. Pečte zhruba 45 - 55 minut. V průběhu koláč raději kontrolujte špejlí. Že je upečený poznáte tak, že směs ztuhne. Což můžete zkontrolovat třeba špejlí. Poté nechte trochu vychladnout, vyndat z formy a voilá... můžete se do toho dát. Tak snad vám bude chutnat :)

15 komentářů

  1. Hej kámo, máš skvělej design! (Dlouho jsem tu nebyla, ups) <33

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha dik kamo :D to teda ale hodne dlouho :D <3

      Vymazat
  2. Mňaaam! Já jsem pekany snad nikdy nejedla, nebo to ani nevím, ale koláč vypadá skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeslti si je nejedla, tak je rozhodne ochutnej... jsou podobne vlasskym, ale stokrat lepsi :D a dekuju.)

      Vymazat
  3. Pekanové ořechy miluju, celý koláč vypadá výborně.

    OdpovědětVymazat
  4. božinku, to vyzerá fakt úžasne :) šikovná!

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Ty sis s tim tedy vyhrala, mam na mysli hlavne ty listecky. Vypada moc dobre, orechy jsou vetsinou zaruka uspechu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bylo to trochu pracnejsi, ale bavilo me to... ale priste asi radsi skusim zase neco jednodussiho :D dekuju :)

      Vymazat
  6. to musí být naprosto úžasné <3

    OdpovědětVymazat
  7. Jéžiš, mňam, to zas budu muset na nákup a zkusit to!

    OdpovědětVymazat
  8. Bože, to vypadá úžasně! Myslím, že mám další položku na svém "to bake" seznamu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je od tebe to potesi, vzdycky koukam na tvoje super fotky jidlem a mam chut vsechno uvarit :D

      Vymazat
  9. Mňam, dala bych si, pekany mám taky hrozně ráda :)

    Lucieswlife

    OdpovědětVymazat
  10. hmmm vyzerá to veľmi chutne :) určite to vyskúšam :))
    http://www.partofnicol.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Milkwoman. All rights reserved. © .