RECIPE: Ostružinový páj

/ pátek 30. srpna 2013

Tenhle blog bych řekla je zařazován jako módní, ale na začátku své blogové existence jsem psala, že to bude i o něčem jiném, zkrátka o všem co mě zajímá. Další z věcí kromě módy, mě zajímá právě pečení/vaření, holt už jsem asi taková hospodyňka :D A tak jsem se rozhodla to odstartovat prvním receptem. Samozřejmě jsem si ho nevymyslela ani nejsem profík, ale chci se s vámi o tuhle mojí zálibu podělit a třeba vás to bude zajímat. Nastala ostružinová sezóna a to je pro mě ráj. Ostružiny jsou jedny z mých nejoblíbenějších co se ovoce týče. A tak jsem se rozhodla upéct právě ostružinový koláč.





  • Ingredience:
  •  těsto
  • 150g másla (změklého) + na vymazání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300g hladké mouky
  • 140g třtinového cukru
  • 1 vejce

  • náplň
  • 800g ostružin
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 citron (na kůru i šťávu)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu


Postup: Změklé máslo rozmixujte s cukrem a následně přidejte celé vejce a vanilkový extrakt. Postupně přidávejte mouku a mixujte. Dolijte 1-2 lžičkami studené vody. Těsto pořádně propracujte až je jako modelína a nechte asi tak půl hodinky odpočinou v lednici.Mezitím udělejte náplň - vsypte ostružiny do mísy a smíchejte s citronovou kůrou a šťávou (1-2 lžičky), cukrem a kukuřičným škrobem. Vše promíchejte a trochu pomačkejte, následně nechte taky zhruba 15 minut odpočívat. Odpočaté těsto rozdělte (2/3 těsta použijte na tělo a 1/3 na mřížky). Na podložce nebo mezi dvěma pečícími papíry těsto vyválejte (pokud ztuhlo hodně nechte trochu povolit či opracujte), můžete si taky pomoci moukou záleží jak to komu vyhovuje. Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte formu kouskem másla a následně do formy položte těsto, zarovnejte a přidejte směs. Ze zbylé 1/3 těsta vykrájejte proužky z kterých vytvořte mřížky - doporučuju postupovat od středu a udělat je hezky prokládaně. Pak i lépe drží u sebe. Nakonec namažte žloutkem Až bude dílo hotové tak dáte do trouby a pečte zhruba 40 minut, samozřejmě to hlídejte čas je vždy relativní. Bon apetit!

18 komentářů

  1. ten musím vyzkoušet, vypadá to úžasně mňam<333

    OdpovědětVymazat
  2. Mňamka :)

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, vyzerá moc chutne :) Niekedy ho musím skúsiť!

    OdpovědětVymazat
  4. mňam vyzerá to úžasne :) hneď by som si dala

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to krásně, až budu mít ostružiny tak se do toho pustím! Pečení a celkově i vaření je taková má další záliba hned po blogování a focení:)

    OdpovědětVymazat
  6. Jee, to musím vyzkoušet. Vypadá to dokonale :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá dokonale a určitě tak i chutná !

    OdpovědětVymazat
  8. ten vypadá přímo božsky, ostružiny přidávám teď všude, kam to jde :D

    OdpovědětVymazat
  9. Taky miluju ostružiny, a maliny, to je nebe! Krásně nafocené, musí to být lahoda :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mnaaam, vyzera skvele, podobne zvyknem piect aj ja. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Od Johanky jsem ho chutnala a musim vám všem říct, že byl výbornej!!!! <3

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě to někdy zkusím! Vypadá moc moc dobře! :)

    OdpovědětVymazat

Milkwoman. All rights reserved. © .